събота, 11 юни 2022 г.

Черешова задушница


 "Черешова задушница е, ден след нея - Петдесетница ... Тъй ден подир ден животът върви си. Едни хора идват, щерко, други си отиват. Ей за тия, дето вече ги няма между нас са Задушниците, да знаеш. Затова и ние с тебе трябва добре да се подготвим. Жито ще сварим, питка ще омесим, баница ще завъртим. За починалите то е. За тях, щерко, в утрешния ден гробовете ще се прекадяват, вода и вино ще се прелива, свещичка ще се запалва, жито и хляб ще се раздава... За Душите ... тези, дето са си отишли, пък и за нашите май повече. Да си спомним, да помълчим, да поплачем, че да ни олекне малко и живота да си продължава. Я да поседнем и аз да ти поговоря, времето за всичко ще ни стигне.

На Задушница, щерко, с душите на нашите близки е редно да се срещнем, да ги нахраним, да ги успокоим, да си поговорим. Нали и преди съм ти казвала? Душата си е жива, щерко. Смъртта е продължителен сън и почивка. Не случайно се казва "заспал вечния си сън" или "починал". Една душа всичко си може, и да се движи, и да лети, и да помирише хубава храна. Обича светлината, затуй свещичката се пали. Душите идват от оня свят, посещават нас, живите, и пак си отиват... Проверяват ни, напътстват ни.. А ти запомни! На голям празник, винаги, за "добрите гости" храна и вода оставяй. Душите, щерко, свой свят си имат, като нашия, и свой живот. На оня свят душата не е самичка. Дружина си има, все души като нея. Не трябва дълго да тъжиш и сълзи да лееш, че така покоя ѝ смущаваш и я натъжаваш. А ако я забравиш, тя сама ще се върне да те подсети ... Давай сега да се приготвим, че за утре, "за Бог да прости" да има. "


🙏❤️

Черешова задушница...

 

,,Бабо ...свако почина...,,

,,Чедо, това е.... живот.На кой ,колко е писано,драснато...,,

,,Да,ама бабо ,той беше още млад.,,

,,Аааа....чеде,за тука няма ред.Господ си знае....Само той знае ,колко зехтин е налял в кандилото...

Всички тука,ке дойдат....Ама човек си мисли ,че ще е вечен....И трупа ,ли трупа.Къщи ,коли...

все за много пари мечтае.Все да е по- горе от другите...От комшията, да е по  - добре...И от приятела дори...

Работи,блъска цял живот,за една станиолена обвивка....Да блести...И за един костюм...

,,Как ,за един костюм бабо?Нали каза, за къщи ,коли,пари?,,

,,Ха, ха, ха....Ами всички отиваме там ,от където ни е създал всевишния....В пръстта...Нищо не вземаме ...само един костюм.Е това е човека...Вместо ,да храни душата,той си храни само егото с разни джунджурийки...

,,А,как се храни душа ,бабо?,,

,,Как,ли? Много лесно...ама човека не го разбира...Все търси щастието...Не знае ,че то е в него.Не знае ,че това ,което има трябва ,да му се радва,а не да иска повече и повече...Неблагодарен е човекът... най-вече към себе си!,,


Из,,Бабини рецепти от Рая,,


Биляна Хронопулос

Коя пшеница е грухана и какво можем да приготвим с нея?




 Мнозина се чудят каква е разликата между обикновената пшеница и груханата. Отговорът е съвсем прост - обикновената пшеница се състои от цели зърна, а груханата - от натрошени. Това, което е характерно за груханата пшеница обаче, е фактът, че тя по правило се приготвя единствено от първокачествени сортове твърда пшеница, докато обикновената може да е от сортове с всякакво качество.


Ето какво е важно да знаете за груханата пшеница и какво можете да приготвите с нея:


- Груханата пшеница е изцяло природен продукт, който съдържа много ценни витамини и незаменими микроелементи и аминокиселини;


- Груханата пшеница може да се консумира и от малки, и от големи. Особено подходяща е за хората, които имат храносмилателни проблеми. Трябва да се избягва единствено от онези, които имат непоносимост към глутена;


- Преди да бъде консумирана, груханата пшеница трябва да бъде сварена. Това става, като залеете 1 ч.ч. грухана пшеница с 3 ч.ч. студена вода. След това я слагате на котлона да кипне и веднага след като заври, намалявате огъня на най-ниска степен. Когато видите, че зрънцата започват да омекват, можете да я пробвате. Вари се до пълна готовност, след което се отцежда. Можете дори да я подсушите върху разстлана кухненска хартия;


- Груханата пшеница се сварява много по-бързо от обикновената пшеница поради факта, че е натрошена;


- Много полезна е пшеничната вода от груханата пшеница. Ако искате да се възползвате от нейните целебни свойства, можете да си накиснете 100 г грухана пшеница в 2. ч.ч. вряла вода. Тънкостта обаче е това да стане в термос, така че да не остане въздух в него. Освен това той трябва и наистина да е качествен и да задържа топлината. Като накиснете от предходната вечер груханата пшеница, ще можете на следващия ден да използвате самите зрънца за по-нататъшна кулинарна обработка, а водата да изпиете;


- Сварената грухана пшеница може да бъде употребявана за най-различни кулинарни цели. Можете да я консумирате смесена със сушени плодове и мед като десерт или пък като салата или предястие, като прибавите към нея зеленчуци.


Независимо какъв вариант сте избрали, не забравяйте че тя освен хранителна е и много полезна.