неделя, 12 февруари 2023 г.

Овесените ядки...

 🚩Готовите кутии с мюсли, които се продават, често имат големи количества захар, както и доста калории. Съдържат доста сушени плодове, ядки и семена. Обърнете внимание на етикета и ще останете изненадани. 


С какво да ги заменим?


✅Вземете си обикновени овесени ядки (не от фино смлените). 


Овесените ядки са зърнена култура и 

са добър източник на въглехидрати и фибри. Богати са на бета-глюкани, които имат много благоприятни ефекти върху здравето. 

Имат повече протеини и мазнини от повечето зърнени култури. 


❗Овесът не съдържа глутен, но при обработката на тази култура може да има вторично замърсяване с глутен. Повечето хора, които имат проблеми с глутена, могат да консумират овес без да имат симптоми и неблагоприятни ефекти върху здравето си. 


✅Овесът има много витамини, минерали и антиоксидантни растителни съединения. 

Ще ви държи сити за повече време и ще осигури на тялото ви здравословен източник на въглехидрати. 


❗Добре е предварително да накисвате овесените ядки, заради наличието на фитати в тях, които могат да попречат на усвояването на хранителните вещества (най-често желязо, магнезий и калций). 


✅Може да направите овесените ядки на каша с вода, мляко, ядково мляко, лъжичка мед, да прибавите към тях парченца пресни или замразени плодове. Когато прибавяте ядки и семена, съобразете калориите, ако целите редукция на тегло и добавете не повече от 15-30 грама за порция. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар