Етерични масла за щитовидната
Действат отпускащо срещу стреса
Ароматите им ни действат по много и различни начини – етеричните масла. Те са част от нашата отпускаща вана или масаж, ароматерапия. Според учени, някои от тях биха могли да имат благоприятен ефект върху здравето на щитовидната жлеза. Разбира се, етеричните масла не могат да заменят основната терапия, която е назначена от лекар. Вижте кои аромати действат благоприятно.
Масло от розмарин
Ароматният розмарин може да помогне да се справим с неразположенията свързани с хипотиреоидизъм, включително храносмилателни проблеми и косопад. Етеричното масло от билката помага и за растежа на косата. Някои пациенти с хипотиреоидизъм страдат от косопад.
Градински чай
Според някои изследвания, етеричното масло от градински чай, има положителен ефект върху депресията и лошото настроение, като се смята, че може да повлияе намалявайки TSH хормона. Високите нива на този хормон обикновено са показател, че тялото ви се опитва да синтезира повече от хормоните на щитовидната жлеза – Т3 и Т4, което предполага, че жлезата може да е недостатъчно активна.
Масло от черен смърч
Етеричното масло от черен смърч има земен аромат, който насърчава дълбоко усещане за заземяване и релаксация. Това го прави подходящо за облекчаване на стреса и подпомагане на надбъбречните жлези.
На физиологично ниво, черният смърч съдържа антиоксидантни съединения, наречени монотерпени, за които е доказано, че имат „антистрес“ действие.
Масло от лавандула
Тревожността и напрежението са често срещани при хипертиреоидизъм, както и при Хашимото. От друга страна, употребата на лавандула като ароматерапия, добавена към ваната или лосиона за тяло, може да помогне за повишаване на усещането за спокойствие и благополучие.
Етеричните масла могат да се ползват по няколко начина, като ароматерапия, да се прилагат локално в областта на шията, но в комбинация с кокосово масло например, за рефлексология. Разбира се, бихте могли да се консултирате със специалист, който също да ви каже как да ползвате тези масла.
Няма коментари:
Публикуване на коментар