Кисело мляко с нож разрязано
В интернет “разправят”, че най-хубавото кисело мляко се получавало в глинен съд. При вида на това малко симпатично гювече-2л., реших, че ще заменя традиционните буркани с него. Първи опит за кисело мляко в него, повече от успешен😍
Закваската е от домашно кисело мляко. Жената, която ми я даде си я поддържа, като от всяко подквасване си оставя за следващото, така правя и аз.
Сварих на бавен огън 1.8л. пълномаслено мляко (така се изпарявала водата), охладих го да не е горещо (термометър не ползвам) В отделен съд разбърках 3 пълни супени лъжици кисело мляко + 2 черпака от прясното. Изсипах всичко в глинения съд и го оставих 7 часа в леко загрята фурна без да го завивам. Трябва ми за таратор, затова го исках по-кисело, иначе го държа 5 часа на топло.
При липса на домашно прясно мляко съм ползвала всички марки на пазара, само гледам да е органик и пълномаслено.
Фурната само я затоплям и я изключвам! Гърнето е с дебели стени, млякото също е топличко, това е достатъчно!
От Vladka Vladimirova
Няма коментари:
Публикуване на коментар